Open Source

 

Waarom zou je veel geld uitgeven aan software? Zeker zo vlak na de feestdagen kun je die centen beter in je zak houden. Er zijn namelijk heel wat gratis alternatieven voor dure software. Waar? Gewoon, op het web. Wij zetten de leukste op een rijtje. Lezen, kiezen en downloaden maar!
Enneh… bevalt de software, dan is een donatie aan de makers natuurlijk altijd welkom!

VLC Media Player

VLC Media Player begon als een projectje van een paar studenten aan de universiteit van Parijs, en is inmiddels een van de populairste mediaplayers. Dat is niet zo gek, want de speler is behoorlijk veelzijdig en compatibel met verschillende besturingssystemen. VLC weet raad met audio, video en streaming content. Bovendien is de speler snel en licht, maar zo’n 17MB. Wat wil je nog meer?

VLC speelt verschillende audio- en video formaten af, zoals OGG, MP3, WAV en WMA, maar ook AVI, MPEG en WMV. Ook te gebruiken voor dvd, vcd en verschillende andere streamingprotocollen. Verder kan VLC gebruikt worden als server voor unicast of muticaststreams in IPv4 of IPv6.
VLC Media Player

De Gimp

Ook deze krachtige beeldbewerker is ruim tien jaar geleden begonnen als studentenproject. Wie bekend is met het gerenommeerde Adobe Photoshop, zal zijn weg makkelijk kunnen vinden door de Gimp interface. Layers, channels, paletten en een waaier aan gereedschap staan ter beschikking van de Gimp-gebruiker. Zoek je een veelzijdige beeldbewerker en wil je geen geld uitgeven, dan zit je goed met deze krachtpatser.
De Gimp

Paint.NET

Wie een simpele doch krachtige beeldbewerker zoekt voor Windows, moet zijn licht eens opsteken bij Paint.NET. Foto’s spiegelen, draaien, verkleinen of vergroten, kleuren aanpassen, rode ogen verwijderen… Paint.NET kan het allemaal. Bovendien is de interface intuïtief. Wie niet veel ervaring heeft met het bewerken van foto’s, kan hier prima mee uit de voeten.
Paint.NET

7-Zip

Windows-gebruikers kennen WinZip, een hulpmiddel om grote bestanden mee te verkleinen. Toch zijn er zeer goede alternatieven. Een van de meest gebruikte is 7-Zip, een tooltje dat formaten als ZIP, TAR en GZ moeiteloos verhapstukt. Wat heet! In veel gevallen slaagt 7-Zip er in de bestanden tot bijna de helft kleiner te maken dan andere filecompressors.
7-Zip

Pidgin

Eindelijk een vriendelijke online chatclient die moeiteloos communiceert met verschillende protocollen, zoals die van Windows Live Messenger (MSN), Yahoo! en Google Talk. Hier hebben heel wat mensen op gewacht. En juist vanwege het feit dat Pidgin zo veel verschillende Instant Messaging services ondersteunt, krijgt de client steeds meer gebruikers. Waar wacht je nog op?
Pidgin